06 558 908 81 info@zwerink.nl

BUSSUM/NAARDEN – Schildersbedrijf Zwerink uit Naarden overhandigde deze week een bijzonder cadeau aan de jubilerende bibliotheek Naarden-Bussum. Een driedelig gebrandschilderd glas-in-loodpaneel, afkomstig uit het in 1914 geopende bibliotheekgebouw aan de Generaal de la Reylaan, kon door de oplettendheid van de schilders van Zwerink voor het nageslacht behouden blijven. Het hangt vanaf nu in de Bussumse hoofdvestiging van de bibliotheek.

Toen de bibliotheek in 1986 het gebouw aan de Generaal de la Reylaan verliet, werden de meeste stijlkenmerken in het gebouw gesloopt. Schilder Zwerink vond dit zonde en stelde een mooi paneel veilig. Op het paneel staat de slogan “Eer schept ge Water met een zeef, dan Wijsheid zonder boeken”. Het gebouw op de Generaal de la Reylaan is nu apotheek. Het was voor zover bekend het eerste pand in Nederland dat speciaal als bibliotheek ontworpen en gebouwd werd.

Het antieke stuk verdween bij het schildersbedrijf op zolder, waar het onlangs bij een verhuizing plotseling weer in beeld kwam. “Het zou natuurlijk zonde zijn om hier niets mee te doen”, zegt directeur Eugène Zwerink. Daarom bood hij het deze week aan aan directeur Barend Eikelenboom van de honderdjarige bibliotheek. “Bijzonder dat op deze manier een mooi stukje bibliotheek-erfgoed voor het nageslacht behouden blijft”, meent Eikelenboom.

Het glas-in-loodpaneel krijgt in het hoofdgebouw aan het Wilhelminaplantsoen een plek naast enkele andere oude panelen. Die zijn afkomstig uit de voormalige katholieke bibliotheek in Bussum Dr. Schaepman.

Op de foto: Bibliotheekdirecteur Barend Eikelenboom (links) krijgt het glas-in-loodpaneel van Eugène Zwerink